Semiloma Kreikassa Vol. 3 – Zakynthosta, Delfoita ja pikakiepaus Akropoliksella

0
3324

Viimeinen reissupätkä sorvista ulos.

Zakynthoksessa viehätti Xigian lisäksi myös mm. salakuljettajien laivanhylkyä rannallaan hellivä Agios Gerorgios, jota katsoimme ylhäältä rannalle veneilyn sijaan. Moni kaunis nähtävyys ja etenkin ranta näyttää kokemustemme mukaan kauempaa komeammalta. Kannattaa muuten kävellä melkeinpä niemenkärkeen asti, sillä sieltä on parhaat näkymät. Sikäli mikäli huimaus ei haittaa pystysuoran jyrkänteen reunalla luurikameran kanssa taituroidessa. Sitä jordaaniin tippuneiden luurien (ja turistien?) määrää…. Lomasesongin kiehuessa kuumimmillaan paikalla on varmasti karmea kuhina päiden kolistessa yhteen, mutta nyt paikalla oli väljää, vaikkakin pari bussilastillista ihmisiä siellä siltikin pyörähti. Onneksi valtaosa jonotti katsomaan rantaa metallihäkkyrän päältä. Näkemättä niitä parhaita maisemia pienoisen taivalluksen takaa… Vaikka kohde onkin nykyään turistiloukku, on se silti kiistatta erittäin kaunis sellainen.

siivet ja sarvet zakynthos hylky 3siivet ja sarvet zakynthos hylkysiivet ja sarvet zakynthos hylkysiivet ja sarvet zakynthos hylky lapsiMyöhemmin saimme Agios Sostiksesta pikkuisen paatin ruorimiehineen kuljettamaan meidät muodostaan lempinimensä saaneelle kilpikonnasaari Marathonissille ja tutustumaan sen kauniisiin luoliin niihin pikkuisella paatilla sisään lipuen. Se oli melko mukavaista ja mielenkiintoista. Saari on valtaosin tiukasti valvottua luonnonsuojelualuetta, jonne ei siis pääsyä ole laisinkaan, mutta hiekkainen niemenkärki on rantautumiseen ja oleiluun sallittua tannerta. Jotenkin oletimme sen olevan luonnonsuojelualueelle tyypilliseen tapaan ns. kaupallisuudesta vapaata vyöhykettä, mutta rantavedessä lilluttelikin ruoka- ja juomakojuja jytkemusiikkeineen. Tunnissa oli enemmän kuin tarpeeksi. Matkalla satamasta saarelle sijaitsee erikoinen ja kaunokainen Cameo-saari, joka on yksityisomistuksessa. Saarelle on 5 euron hintainen sisäänpääsymaksu, mutta sitä vastaan saa kyllä drinkkibaarista juoman. Ruokaravintolaa saarella ei ole.

siivet ja sarvet zakynthos marathonissisiivet ja sarvet zakynthos marathonissi 2siivet ja sarvet zakynthos marathonissi 3siivet ja sarvet marathonissisiivet ja sarvet marathonissi rantasiivet ja sarvet zakynthos cameo 2siivet ja sarvet zakynthos cameoZakynthoksen majapaikan suhteen meillä oli omasta mokasta johtuvaa epäonnea. Perumisen ulottumattomissa oleva varaus oli epähuomiossa tehty varsinaiseen turistirysähotelliin turistirysäkadulla Kalamakissa. Brittityylisiä ravintoloita ja krääsäkauppoja tursuava paikka oli hienoinen järkytys pittoreskien ja rauhallisten maaseutumajoituksien jälkeen, mutta kävimmekin hotellilla vain nukkumassa. Kadun nimi oli muuten (juoma)pilli, mikä kertoo kaiken… Sijainti oli sinänsä mukava, sillä Kalamakista pääsi näppärästi varsin mukavaisiin kohteisiin, kuten Dafni-rannalle, joka on luonnonsuojelualuetta ja kilpikonnien erityisessä suosiossa. Rannalla kannattaa muuten suunnata ohi suurien ja luksukkaiden rantaravintoloiden niin sanotusti päätyyn asti. Sieltä löytyy sympaattinen hatuin koristeltu ja hiukan hipahtava Bel Mare Taverna, jossa on mahtavan palvelun lisäksi myös mahdollista majoittua. Vaikka kilpikonnien munintarauhan ja poikasten pesistä suunnistamisen turvaamisen takia auringonlaskun jälkeen ei rannalle saa mennäkään, voi konnia tiirailla tai ainakin kuunnella tunnelmallisesti ja konnia häiritsemättömästi kynttilöin valaistusta ravintolasta käsin. Kilpikavereita ei valitettavasti meidän näköpiiriimme osunut, sillä muninta-aika ei ollut vielä ehtinyt startata. Muita eläimiä näkyi kyllä kosolti pitkin reissua. Lukemattomien vuohien lisäksi näimme komeita kotkia, suuria perhosia ja jopa kaksi taistelevaa käärmettä keskellä pikkutietä.

Aivan luonnonsuojelukeskuksen vieressä sijaitseva Gerakaksen ranta on myös kilpikonnien erityisessä suosiossa. Kävimme kurkkaamassa sielläkin, mutta kyseinen ranta oli aivan liian massiivinen ja kansoitettu makuumme. Niemen toisella puolella sijaitseva Zorro-ranta taas osoittautui varsin mukavaksi, kun käveli aurinkotuolialueelta pitemmälle, rakentamattomalle kivikkoiselle alueelle, jossa sai palloilla aivan omassa rauhassa rantaliskojen kanssa.

siivet ja sarvet zorrosiivet ja sarvet zakynthos hattu 2siivet ja sarvet zorro hattusiivet ja sarvet zakynthos zorro panoramaRuokapaikoista on mainittava Gerakaksen liepeillä sijaitseva taverna, jossa on puuhun rakennettu terassi. En pinnistämälläkään muista paikan nimeä, mutta puumajastahan tuon tunnistaa, mikäli paikalle suuntaa. Ruoka oli lupsakkaista perushyvää, enimmäkseen grillin kautta lautasille saapuvaa. Perheomisteisen ravintolan kokkina toimii ravintoloitsijarouva, isäntä tarjoilee. Myös lapset ovat puuhassa mukana. Tuli hyvä mieli, ranuista huolimatta, höhö.
siivet ja sarvet zakynthos puuravintolasiivet ja sarvet zakynthos puuravintola mustekala 1Vaikka saaristo on aivan käsittämättömän upea ja kaikessa monimuotoisuudessaan unohtumaton elämys, on myös Manner-Kreikassa paljon komeita kohteita. Olemme käyneet mm. Kalampakassa, jossa ovat hätkähdyttävät, kuin pystysuoraan tasamaasta yllättäen kohonneet Meteora-luostarivuorijärkäleet, joille on aikanaan vinssattu kaikki rakennustarpeet sekä ihmiset luostarien luomiseksi…melkeinpä yhtä paljon turvapaikoiksi kuin sielunhoidollista tarkoitustakin varten. Suosittelen vierailua, todella.

siivet ja sarvet delfoi atriumsiivet ja sarvet delfoisiivet ja sarvet delfoi ratasiivet ja sarvet delfoi 2siivet ja sarvet delfoi maailman napaTällä kertaa kävimme kuitenkin Delfoissa, vanhan maailman navassa. Siis siellä, jonne Zeus viskasi kiven kahden kotkan teiden ristetessä maailman keskipisteen merkiksi. Oraakkeli Pythian henkeä metsästäessä vaikutuimme temppeliraunioalueesta massiivisine juoksuratastadioneineen ynnä teattereineen sekä tietenkin huimista näkymistä. Arkeologinen alue ja Delfoin kaupunki ovat todellakin näkemisen ja kokemisen arvoisia. Myös perin pittoreski kylämäinen pikkukaupunki oli laaksomaisemineen ja lukemattomine pääskyineen kaunis katsella ihan hotellihuoneestakin käsin. (Kökköä luurivideota, olkaatten niin hyvät) Maustakaan ei voi valittaa. Löysimme tiemme varsin suositeltavaan Taverna To Patrikomas -nimiseen ravintolaan, jossa ruokailimme pitkään ja hartaasti auringonlaskua ihaillen.

siivet ja sarvet delfoi hotellisiivet ja sarvet delfoi ravintola 2siivet ja sarvet delfoi ravintolasiivet ja sarvet delfoi ravintola annossiivet ja sarvet delfoi ravintola favasiivet ja sarvet delfoi ravintola 4Seuraavana päivänä Ateenaan ajeltuamme lähdimme vielä pikaiselle iltapiipahdukselle keskustaan ja visiteerasimme valtaisan komealla Akropoliksella. Jollain tapaa pikkuinen Delfoi teki kyllä suuremman ja sympaattisemman säväyksen, vaikka jo pelkät kukkulanäkymät yli 7,5 miljoonan asukkaan kaupungin olivat hämmentävän avarat ja häikäisevän valkeat. Historian kuiskailusta puhumattakaan.
siivet ja sarvet akropolissiivet ja sarvet akropolis 3siivet ja sarvet akropolis 2siivet ja sarvet akropolis 5siivet ja sarvet akropolis 6Koko reissussa olimme Kalamakia lukuun ottamatta monessa majapaikassa ainokaiset asiakkaat ja saimme aivan mahtavaa palvelua sitruksista huoneeseen toimitettuun suklaakakkuun. Olimme toki matkalla vielä hiukan sesongin ulkopuolella, mutta turisteja oli silti huomattavan vähän. Ensin pidin todella virkistävänä sitä, että englannin ja saksan sijaan kuulimme korvissamme voittopuolisesti vain kreikkaa. Sitten asia alkoi mietityttää. Eläkeläisiä olisi ainakin pitänyt olla enemmän. Hämmästelyymme vastattiin monessa ravintolassa selvästi hiukan kirein ilmein. Huolestuksen saattoi aistia. Mitä jos turisteja ei tulekaan?

Ensin matkailijat on peloteltu talouskriisillä. Sitten heti perään puhutaan pakolaistulvista. Monet ovat, käsittämätöntä kyllä, mahdollisesti jättäneet varaamatta matkansa Kreikan auringon alle siitä pelosta, että matkustaminen ei olisi maahan turvaan pyrkivien ihmisten takia turvallista. Naapurimaa Turkki taas on minunkin mielestäni näillä haminoilla hiukan asia erikseen, joskin ihan muista turvallisuuteen liittyvistä syistä. Mutta kiersimme tosiaan Kreikassa hiukan mannerta ja kolme saarta. Missään emme törmänneet minkäänlaisiin ongelmiin. Miksi olisimmekaan. Todellinen riski matkustamistilanteessa onkin mielestäni kreikkalaisilla: monet pienyrittäjät ravintoloineen ja majoituspalveluineen ovat vaarassa jopa menettää elinkeinonsa, mikäli turisteja ei liikukaan aikaisempaan tapaan.

Menkää Kreikkaan, suosikaa niitä pieniä, usein vuosikymmeniä toimineita perheomisteisia ravintoloita ja majapaikkoja, joissa teistä pidetään huolta kuin perheenjäsenistä. Ne ovat yleensä vielä roimasti edullisempiakin kuin suuret kliiniset suurturismihotellit allasbaareineen, luksukkaine kuntosaleineen ja spa-palveluineen ja mukakreikkalaisine ruokineen, joista maksettu raha virtaa pahimmillaan jopa toiseen valtioon.