Murhaava illallinen – kupsahtaako kokki?

0
4955

Kun kylmän ja pimeän syksyn keskelle kiirii kutsu tulla nauttimaan verisen murhan sisältävästä hilpeäksi huhutusta näytelmästä sekä äärimmäisen kovan luokan kokkitaiturin annoksista, ei sille vaan voi sanoa ei. Etenkään kun kokkina toimisi Bocuse d’Or -kisassa kaikkien aikojen suomalaisnärhen munat näyttänyt Matti Jämsen, jonka annoksista olen aikaisemmin saanut nauttia mm. Dinner in the Sky:n puitteissa. Vanhan sotaratsu Saabin etupyörät kääntyivät siis kohti Helsinkiä ja Gurmee Teatterin Murhaavaa illallista.
Olin jo aikaisemmin tapahtumasta  tiedottaessani lukenut, että näytös ruokailuineen järjestetään teltassa, mikä nosti mieleen kieltämättä hienoisia epäilyksiä kokonaispaketin toimivuudesta. Mutta astuessani lopulta sisään itse ravintolatilaan, olin perin positiivisesti yllättynyt. 140 illastajaa sisuksiinsa mahduttavan juhlateltan sisustukseen oli panostettu todella. Ja oli lämmin. Sillä tavalla juhlakolttulämmin, eli kassiin mukaan varaamani pitkä villatakki sekä -huivi saivat jäädä piiloon pullottamaan.
murhaava illallinen sali siivet ja sarvetmurhaava illallinen matti jämsen siivet ja sarvetmurhaava illallinen sali 2 siivet ja sarvetJokaisen 8 hengen pöydän yläpuolella riippui uniikki, Latvian kansallisteatterin lavastaja Aigars Ozoliņšin käsialaa oleva valaisin. Lamput herkistivät näin herkuille persoa, sillä ne oli valmistettu taidokkaasti ja nokkelasti aterimia sekä muuta vaihtelevaa kokkauskalustoa hyödyntäen. Myös teeman mukaisia pöytäkoristeita piisasi.
murhaava illallinen valaisin siivet ja sarvetmurhaava illallinen koriste siivet ja sarvetmurhaava illallinen vanhempi konstaapeli siivet ja sarvetDiana Leesalun kirjoittaman ja Seppo Honkosen ohjaaman näytelmän juonikuvioita en halua lähteä paljastelemaan, mutta paikoin hörähdyttelevänkin hauskoja roolisuorituksia sisältävä näytelmä oli juuri sopivan kepeää katseltavaa sellaisessa seitinohuessa ranskalaistyyppisessä pikkujouluhilpeystilassa. Näytelmä jätti sopivasti tilaa myös vapaalle seurustelulle ja rauhalliselle ruoasta nauttimiselle, mitä arvostin myös lujasti. Eikä näytelmän murhurikaan ollut etukäteen arvattavissa. Pääsihän siellä siis joku hengestäänkin – onneksi ei kuitenkaan kokki.
murhaava illallinen lohi siivet ja sarvetmurhaava illallinen possu siivet ja sarvetJämsenin menu sisälsi ensimmäisen näytöksen alkuun annoksen Lohi & Savu eli kylmäsavulohta, osteria ja pähkinävoita. Tälle annokselle lämpenin erityisesti. Toinen näytös toi lautaselle Possu & Selleri -annoksen eli ylikypsää prässättyä possunkylkeä persilja-selleripyreen ja pitkään haudutetun sellerin kyljessä. Selleri ei ole lempiasioitani tässä maailmassa, mutta tuhdin possun kaverina se toimi todella hienosti. Kolmas näytös oli tietenkin jälkihyvän paikka – Puolukka & Omena saapui parrasvaloihin. Lautaselle oli aseteltu uuniomenamoussea, vaniljajäätelöä ja puolukkavaahtoa. Kokonaisuus oli ruokailijamäärään, tapahtuman tyyliin ja hinnoitteluun nähden mielestäni erittäinkin onnistunut paketti.
murhaava illallinen omena 2 siivet ja sarvetmurhaava illallinen omena siivet ja sarvetKokonaisuutta olisi ollut mahdollista vielä viinien lisäksi tujakoittaa muilla juomalistan asiakasystävällisesti hinnoitelluilla siemailtavilla, kuten esimerkiksi Veuve Clicquot Brut -samppanjalla tai vaikkapa maailman parhaasta Kyrön Napue Ginistä tehdyllä gintonicilla. Mukavaista hyvinkin.

Kävin vaihtamassa pari sanaa myös mukavaisen Jämsenin kanssa, jolla oli hetki aikaa jutella ennen seuraavan näytöksen käyntiin ruopaisemista.

– Olen tehnyt Dinner in the Sky’ta näiden samojen kavereiden kanssa. He kysyivät, lähtisinkö tällaiseen talviprojektiin mukaan ja tämä kuulosti mielenkiintoiselta. Tässä on tosi komeat puitteet. Olen positiivisesti yllättynyt. Tahti on supertiivis, mutta tämä on ollut myös erittäin hauskaa, Jämsen kuvaili.

Alkuun Murhaavaa illalllista myytiin ainoastaan ryhmille, mutta nyt lippuja on mahdollista ostaa yksittäinkin. Eli pienempienkin pikkujouluseurueiden tai muuten vaan ruokailu- ja teatterielämyksen kokonaisuudesta viehtymään mielivien tilaisuus on tullut.

Jämsen taituroi Rautatientorilla, mutta kun teltta pystytetään Suvilahteen marraskuussa, ottaa ohjat mm. Michelin-tähditetystä Luomosta tuttu Jouni Toivanen. Herran tyylin ja taidot tuntien liput kannattaa varata nopsaan, mikäli astioille aikoo.