Jännityksen ja jättisamppanjan kuplintaa Suomen Paras Sommelier 2015 -kisoissa

0
4891

Johtuuneeko alituisesta jumalaisten iloliemien läheisyydestä, mutta sommelierit ovat kyllä siitä hilpeimmästä päästä ammattiryhmiä. Sanavalmiit ja silmissäni yli-inhimillisen taitavat viiniveikot eivät jätä kylmäksi kuin negronin jäillä. Siksipä rattoisampaa kisasessiota ei olekaan, kuin mikä turnajaistettiin Trophee Parés Baltàn tiimoilta sunnuntaina 13.9. Ravintola Pastiksessa. Uutisoin asiasta aikaisemmin ja napakammin Kohokohdissa KLIK.
heidi kuohuviini siivet ja sarvet
Kilpailun päätuomarina toimi Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja ja moninkertainen sommelier-kilpailujen voittaja, säkenöivä Samuil Angelov. Muina tuomareina olivat ravintola C:n ravintoloitsija ja viiniguru Christina Suominen ja viininteoltaan perheen naisten hallitseman luomu- ja biodynaamisia viinejä tuottavan Parés Baltàn viinitalon johtaja Joan Cusiné. Ennen yleisön saapumista oli semifinaalitiimi suoriutunut 63-kysymyksisestä teoriakokeesta. Kilpailijoiden piti myös analysoida viinejä kirjallisesti, dekantoida viini oikeaoppisesti ja suositella juomia menulle.
heidi mäkinen siivet ja sarvet
Finaaliin tiensä taituroineiden Heidi Mäkisen, Markku Niemen ja Taneli Lehtosen osaamista punnittiin vielä mm. väkevien alkoholien tunnistustehtävällä, kuohuviinin laseittain tarjoilulla ja vihreän teen valmistuksella. Tehtävissä oli tarkoituksella äärimmäisen kiperiä hämy-yksilöitä, kuten dekantointi- ja tarjoilutehtävän punaviini, jonka melkein jokainen taisi nimetä Ranskan burgundilaiseksi, vaikka todellisuudessa kyseessä olikin hyvin samankaltainen saksalainen pinot noir. Organisointi- sekä paineensietokyky tulivat testatuiksi kolmen eri tehtävän suorittamisessa vain 10 minuutin kuluessa. Suoritusjärjestys oli oleellinen ajan riittämiseksi.
markku niemi siivet ja sarvetheidi mäkinen sokkomaistelu siivet ja sarvettee siivet ja sarvet
Tuomariston räknäillessä pistesaaliita yleisö otti rennosti. Ennen ateriaa kisakatsomossa nautittiinkin luonnollisesti aperitiivi, jonka mittasuhteet olivat hurmoksellista kokoluokkaa. Kunhan korkki saatiin kiskottua miesvoimin irti, 8 litraa sunnuntaisamppanjaa kaatui laseihin niin Otto Soveliuksen olalta luritellen kuin pullo kainalosta kaadellenkin. Oivallisen illallisen sulostuttajiksi tarjottiin luonnollisesti myös Parés Baltàn viinejä.otto sovelius samppanja siivet ja sarvetotto sovelius samppanja 2 siivet ja sarvet
pastis annos siivet ja sarvet
Voittaja julkistettiin rummut ja huulet päristen… Heidi Mäkinen! Markku tuli toiseksi ja Taneli nappasi kolmannen sijan. Kaikki kisaajat olivat kovassa vedossa, mutta viime vuoden kakkonen oli ansaitusti tämän vuoden ykkönen.  Heidin rauhallista, rentoa, taidokasta ja ajoituksen suhteen täydellistä suoritusta oli ilo seurata (maha rusinana). Heidin voittosuoritukset tässä ja aikaisemmissa sommelierkisoissa ovat poikineet PM- ja MM-kisan Islannissa ja Argentiinassa. Vuoden nuori sommelier -voitto taas MM-kisamatkan Australiaan. Ulkomaat vetävät opin- ja kokemustenjanoista sommelière’a puoleensa kuin samppanja siemailijaansa.

– Kisoissa mahtavinta on päästä ulkomaille. En pääsisi esimerkiksi Islantiin tai Argentiinaan omalla rahalla tällä aikataululla millään, viinitilavierailuista Argentiinassa haaveksiva Heidi kertoo.

Heidi päätti muuten lopettaa kotimaassa kilpailemisen näihin suomenmestaruuskisoihin ja antaa tilaa uusille kilvoittelijoille. Heitä liittyköön rutkasti hilpeään porukkaan, sillä hauskemmasti ja toisiaan kannustavammasti kisaavaa sakkia saa turhaan hakea. Vaikka Heidi aikanaan lähti kilpailemaan hiukan kuolainta purren, on kelkka kääntynyt tyystin.

– Olen saanut kontakteja, nähnyt miten muualla maailmassa tehdään sommelierin työtä ja oppinut hallitsemaan jännitystä kisatilanteessa. Myös sokkomaistamisen ja -tuoksuttamisen treenaamisesta on ollut paljon hyötyä. Kisaaminen on tukenut viinin opiskelua hienosti. Vaikka koskaanhan tässä ei ole valmis!
taneli lehtonen heidi makinen markku niemi joan cusine christina suominen 2 siivet ja sarvettaneli lehtonen heidi makinen markku niemi siivet ja sarvetheidi makinen markku niemi siivet ja sarvet
Kisan yllätysosioksi juonikkaat sompat olivat järjestäneet tuomaristolleen oman kilpailun konkareiden kisavalmiutta testatakseen. Tehtäviin kuului mm. viinipullon avaaminen ilman korkkiruuvia, dekantointi ilman dekantteria ja luonnollisesti viinin analysointi. Tarpeistoksi oli annettu mm. sommeliertason kenkä, vasara, ruuvi, tyhjä maitotölkki ja pullollinen viiniä…tai marjamehua. Voittajaksi suoriutui muuten Christina Suominen saaden palkinnoksi kesken kisatuoksinan tyhjentyneen jättipullollisen samppanjaa. Onnittelut ja kippis kisapäivän kummallekin voittajalle!

samuil angelov siivet ja sarvetchristina suominen siivet ja sarvet
samppanja pastis siivet ja sarvet

Vuoden 2014 kisamuistoja voi verestää täällä: Taru viinien herruudesta – sommelierit kilpasilla