Tiiliholvi – Lammastilavierailulla ja salissa samppanjamenuhiprakassa

0
2875

Työreissuista mielenkiintoisimpiin lukeutuvat ne, kun kurvailee pikkuteitä kohti pientuottajia kokkitiimin kanssa. Ruoan alkuperä, etenkin lihan, nimittäin kiinnostaa ainakin itseäni yhä vain enemmän. Onneksi myös monia samoin ajattelevia kokkeja. Kokkeja, joiden valinnat vaikuttavat huomattavasti laajempaan määrään raaka-ainetilauksia sekä syöviä suita kuin perheenäidin kauppavalinnat. Mikä ei sinänsä tee niistäkään valinnoista vähäisiä. Minkälaisia valintoja teen lihatiskillä tai vaihtoehtoisesti lihaa suoraan tilalta ostaessani? Nappaanko kalatiskiltä mukaan silakkaa vai antibiooteilla pumpattua pullalohta? Kuinka kestäviä valintoja teen? Kaikella on merkitystä ja tietoisuus kasvaa osaltaan siellä liha- ja kalatiskeillä keskustellessa, kanssajonottajienkin.

Mutta siis tämän kerrontani lisäksi myös pieni hippisydämeni tuppaa pompahtelemaan. Erityisen riemukkaasti tuossa taannoin alkuvuodesta, kun Tiiliholviin suunniteltiin kokonaisten lampaiden hankkimista kangasalalaiselta pikkuiselta Äijälän tilalta. Tila saa virallisen luomumerkinnän tänä keväänä, ellei ole saanutkin jo.
Tiiliholvi lammastila 3 blogiTiiliholvi lammastila 4 blogiTiiliholvi lammastila 5 blogi
Kun keittiömestari Pietari Parkkonen kertoi, että he ovat lähdössä tutustumaan Äijälään etukäteen, halusin tietenkin lähteä intopiukkuuksissani tiimin mukaan. Mikä mainio tilanne päästä ensin näkemään eläimet tilalla hoitajiensa kanssa, saada kuulla mm. lampaiden ruokinnasta ja karitsoinnista, ja sitten mahdollisesti vielä kuvata tiukkaa toimintaa köökissä keiteltäviin luihin ja päihin asti. Puhumattakaan siitä, että mielestäni on todella asiallista, että joissain ravintoloissa on kiinnostusta ja halua ottaa aikaa tilakäynneille. Nähdä omin silmin kuinka eläimiä hoidetaan sekä ruokitaan. Ja sitten vielä seurata asianmukaista lopetusta ja teurastusta. Sellaista lihaa voi myydä asiakkaalle hyvällä omallatunnolla, sanoisin. Pienellä perheomisteisella Äijälän sukutilalla lampaat ovat rapsuteltuja, asianmukaisesti hoivattuja ja riittävän suurissa tiloissa määkyviä.
tiiliholvi liekitys 3 BLOGItiiliholvi samppanjamenu amuse BLOGI
Lammasannoksia en valitettavasti tullut filmailleeksi, mutta niiden sijaan päädyin Tiiliholvin jo perinteeksi muodostuneen keväisen samppanja- ja äyriäismenun makuja ennakkoon maistelemaan: viisi eri ruokalajia, viittä eri Deutz-samppanjaa. Tilaisuudessa kuultiin maineikkaan Deutz-samppanjatalon Pohjoismaiden myyntijohtajan Carl Cercellierin mielenkiintoinen kuvaus talon historiasta ja juomista, erityisesti niistä helmistä.
tiiliholvi sali deutz BLOGI
tiiliholvi deutz samppanja BLOGIJuomakimaran huippuja olivat tyylikäs Deutz Rosé, 75% Pinot Noir’ia ja 25% Chardonnay’ta, sekä erityisesti uskomattoman upeaksi laajalti kehuttu Cuvee William Deutz 2002. Sen rypäleistä 60% on Pinot Noiria, 30% Chardonnay’ta ja 10% Pinot Meunier’ia, ja sulojuoma on kypsynyt kellarien kätköissä 60 kuukauden ajan. Tätä samppanjaa voidaan kutsua jo harvinaisuudeksi.

Merelliset annokset olivat Pietarin johtaman keittiötiimin käsialaa. Merenelävien lisäksi haukattiin myös kotoista haukea, mikä on aina hieno homma. Ja vaikka köökin puolelle ei tullut tyryttyäkään, niin loimuavat liekitykset toivat keittiömeininkiä salinkin puolelle. Harvassa paikassa muuten moinen liekkien loimottaminen on mahdollista paloturvallisuuskysymysten vuoksi. Tiilikatto ei kärvähdä.

tiiliholvi liekitys 2 BLOGIPerin harvoin on pienellä ihmisellä noin hemmoteltu olo sekä juomien, annosten että palvelun puolesta. Käsitykseni konjakista iäksi muuttanut (se on toinen tarina) ja kansalliskirjaston tietokantaan juomaosaamisessaan verrattava charmantti hovimestari Mika Lintula kaatoi kevyestä vastustelusta huolimatta lisää luksuskuplivaa ja veisteli, että näin pieni nainen on kevyt kantaa. Ihan juhdaksi ei armaan avecini sentään tarvinnut taipua, eikä edes kieritellä itsensä autuaaksi rantapalloksi popsinutta vaimoaan ulos kaikessa hiljaisuudessa köökin kautta. Vaan kylläpä sydäntä viilsi jättää pakon sanelemana niin paljon unelmallista juomaa laseihin väljähtymään. Ruoka-annokset tekivät kyllä huolellisen katoamistempun veitsen ja haarukan raapiessa paikoitellen hyvinkin kiivaasti lautasen pintaa. Samppanjan ja äyriäisten liitto on ehdottomasti taivaissa solmittu, vaikka Tiiliholvissa hallitaan kyllä viinien ja ruokien rakastuttaminen muutenkin. Epäilemättä myös sen luomumääkiväisen kohdalla.

Samppanja- ja äyriäismenun tarjoamisaika alkaa olla jo lopuillaan, mutta uusi lista on aivan köökinnurkan takana. Ja kukapa tietää mitä tiimillä on mielessä kesän tullen.
tiiliholvi jättirapu BLOGItiiliholvi hauki BLOGI
Tähän loppuun kuuluisi oikeastaan oodi samppanjalle. Eihän asia tietenkään minulle kuulu, mutta ainakin joka toisen työpäivän tulisi alkaa kyseisellä kuplivalla sekä onnesta punoittavilla poskilla. Ei niillä seuraavan aamun rosé-silmillä.
tiiliholvi samppanjat BLOGItiiliholvi samppanjapullot deutz BLOGI