Ravintola Nokka rokkaa ja kokkaa liekeissä

0
2685

nokkaTallustin taannoin Katajanokan loskassa juttukeikalle kohti Nokkaa ja Nokan Kokkaa ensimmäistä kertaa. Etukäteen tiesin, että keittiöpäällikkö Ari Ruoho on mahdottoman mukava ja taitava kaveri, sillä Cafè Pispalan kosmopoliitti-ruokaguru Vesa Leppälän kanssa oli ollut herrasta puhetta. Ari on ollut aikanaan Vesan luona harjoittelussa San Diegossa.

Astuessani sisään läpi tuulen ja tuiskun tulvahti vastaani hymyilevä ja huomioiva tarjoilija, joka otti takkini vastaan ja ohjasi ottamaan lasillisen kuplivaa cavaa. Olin pelastunut! Kun ravintolassa tulee alusta asti tunne, että olet siellä vieraana, et vain asiakkaana, ollaan lähellä tämän kääpiön sydäntä. Ja vielä kun sitten tulee hemmotelluksi likimain kaikki aistit onnesta omenaisiksi niin että ravintolasta poistuessa pakkanenkin on muuttunut plusasteiksi… Joissain paikoissa niin käy. Näköjään myös Nokassa, jossa on meneillään Neljän Vuodenajan menusikermä, ensimmäisenä vuorossa talven Nokka Liekeissä -menu.

nokka-ari-liekitys-mvTutustuin ravintolan tiloihin, myös Kokka-kurssikeittiöön, jossa järjestetään kokkailukoulutusta ryhmille.  Ari Ruoho jutteloitsi siellä meille lounaskokkaillessaan niin mielenkiintoa kuin ruokahaluakin herättävästi ravintolan eettisistä periaatteista ja suhteestaan lähi- ja pientuottajien raaka-aineisiin. Mukana meiningissä oli Sallasta saapunut poromies Hannu Lahtela, jonka villiä jäkälänpurijaa toimitetaan ravintolaan hirmuiset määrät joka vuosi.

nokka-ari-ruoho-kuningasrapunokka-poro
nokka-viiniHerkistävän kauniin poronlihan liekityksen lisäksi seurasin alienmaisen, pienestä norjalaiskylä Pykeijasta saapuneen kuningasravun liekeillä kutkuttelua. Ja vaikka rapua ei ihan Suomesta saakaan, niin pohjoisnorjalainen pikkukylä on kyllin lähellä. Ari muuten kehui kuningasravun meheväistä lihaa suutuntumaltaan miellyttävämmäksi kuin hummerin. En pistä hanttiin. Kokkaillessaan Ari vielä tähdensi, että Nokassa ei edelleenkään käytetä uhanalaisia kalalajeja, vaan ruokaa valmistetaan vastuullisesti mm. kotimaista haukea, särkeä ja silakkaa suosien. Kuningasrapukin muuten löytyy WWF:n kalaoppaan vihreältä listalta. Hummeri punaiselta.

nokka-viinikellari-elinanokka-kellariNokan viinikellari oli erittäin mielenkiintoinen visiteerauspaikka. Jokuset paikka paikoin pölyä päälleen keränneet herkut ovat saaneet kypsyä piilossaan Nokan avaamisvuodesta asti. Viinimestari Elina Turunen kertoili viinien lisäksi myös ravintolan väkevistä, erityisesti mielitietystään calvadoksesta. Nokassa on Pohjoismaiden mittavin calvados-valikoima, noin 50 erilaista herkkua. Opinnäytetyönsäkin aikanaan calvadoksesta tehnyt Elina on varmasti inspiroiva tasting-vetäjä. Toki puhetta piisasi myös kotimaisista pienpanimo-oluista. Liekeissä-menun juomapaketissakin pötköttää Teerenpelin Onnenpekka Pils.

nokka-sali- bloginokka-sali2nokka-annosnokka-lakkaKoskapa menun nimi on liekehtivä, käy jokaisen annoksen jokin komponentti liekkien kutiteltavana. Lieskat hulmusivat niin keittiön kuin salinkin puolella, salissa tosin hillitymmin. Näyttävä show silti aterioinnin lomassa. Pieni pyromaani sisälläni huumaantuu aina liekkien loimusta, joten ne kutkuttivat sekä silmiä, sielua että lopulta makuhermoja. Vaikka juoman alkoholi palaa pois liekityksen aikana, jää loimuleikeistä aina oma viehko arominsa. Päätin vakaasti kokeilla liekitystä kotonakin. Heipat kulmakarvoille.

Lounaan muotoon koostettu Liekki-menu oli kovan luokan kokonaisuus. Viimeistään suklaasalmiakkisen ja liekkilakkaisen Jätkänkynttilä-jälkiruoan kohdalla olin aika myytyä naista. Jäi polte maistaa lisää. Mielenkiinnolla ja suupieliäni kuolasta kuiviksi töpötellen odotan Neljän Vuodenajan kevättä villiyksineen, kesän muhevia multia ja syksyn metsään menoa.

Ravintola Nokka