Saimaa on my mind

0
2390

Olen tyhjentänyt olohuonetta takkaremontin tieltä. Vanha, ronskin kaunis mutta korjaamattomissa oleva purettiin pois ja tilalle nakerrellaan uusi talon tulisydän. Tavaroita maanisesti pakatessa löysin taas aarteita: prismoja, valkoisia sileäpintaisia onnenkiviä, auringossa harmaantuneita puunpalasia ja hauraita vitivalkoisia linnunluita. Pysähdys, hymy, hively.

Näreen korkuisten pikkulasten taskuista löytyy aina onnenkiviä, narunpätkiä tai sileiksi hioutuneita lasinpalasia. Noiden aarteiden keräilyvaihe kai menee ohi useimpien ihmisten kohdalla. Ei minun. Ehkä se johtuu pienestä koosta. Kun mittaa on noin 160cm ja sekin sulka päässä, on lähempänä lasta (ja maata) näissä asioissa. Meillä unohduksissa olleista rasioista, pahvilaatikoista ja koreista avautuu siis esiin rantahiekan sileiksi suutelemia lasinpalasia, auringossa vaalenneita koukeroisia puunoksia, erikoisia käpyjä, kauniita kiviä, simpukankuoria ja näkinkenkiä, linnunsulkia kymmenissä eri harmaan sävyissä.

Aarteet Aarteet Vesillä Rastinniemi Rastinniemen höyhenä. RastinniemiViime kesänä veneilimme liki peilityynellä Saimaalla autioon niemenkärkeen, kartoitimme rantaviivaa hämmästyttävän hiljaisuuden keskellä. Hameenhelma täyttyi rantahiekalla ja kivikoissa löytäjäänsä odottavista aarteista: tuulen ja auringon valkaisemista oksista, palasta haurasta valkeaa luuta, sulista ja höyhenistä, kirjavista kivistä.

Tuntemattoman pikkurannan pikkuhöyhen auringonlaskussa.Viikko sitten vaelsimme vuorokauden varoitusajalla Suur-Sääksmäeltä Suur-Saimaalle uudestaan. Niin kyseiseen Rastinniemeen kuin muutamaan muuhunkin  seesteiseen paikkaan, mutta tällä kertaa pelkästään maitse. Hipahdimme henkisiksi elämäntapaintiaaneiksi ja kiertelimme unelmabiitsejä telttaillen. Aivan. Minä kyllä-kädet-pitää-päästä-pesemään-saippualla-hanan-alla-Honko, joka tunnetusti en ole mökki- enkä ainakaan telttaihmisiä sitten partiotyttövuosien. Mutta vielä sitä vanhakin tamma pääsee yllättämään itsensä epähuomiossa ihan rantapuskista. Innostuin puuhasta siinä määrin, että katselin äsken verkkokaupasta parempia ilmapatjoja jo kriittisellä ja muhkeita muotoja hamuavalla silmällä. Niksi-Pirkka MacGyver kun ei ihan loputtomiin kaikkea kursi, höhö.

AarrelaituriKarihiekkaUnettuneet rantavarpaat.Karihiekan iltanuotiolla.Saimaa jyrkänteellä copyVillien luonnonvoimien herraksi heittäytymisessä ja reissuissamme yleensäkin on aina omat jännitys- ynnä yllätysmomenttinsa. Ihan pelkkä auringossa pötköttely ei tälle prehjuporukalle toisaalta passaakaan. Valmiiksi pureksittu on hajutonta ja mautonta aina. Ja suoraan töksäytettynä ihan perhanan tylsää.

Sinistä. Korvakorut Ainokaisen.Matka: Haasteena dramaattinen ohjaustehostimen kuolema autokorjaamoiden jo pistettyä ovensa säppiin. Ratkaisuna pari ystävällistä Saab-henkistä setämiestä vinkkeineen. Ja lopulta joku mystikäs neste, jota kaadettiin tehostintötteröön hiukka pikka pitkin matkaa. Vörkki.
Ranta 1: Haasteena kahvittomuus, koska rusakkolähtö kotoa. Todellinen uhka pimeästä. Ratkaisuna vaelteleva, taivasalla nukkuva nahkatakkinen kitaristi, joka keitti nokikaffet kofeiinin kaipuisille.
Mökki: Haasteena tulipaikattomuuus. Ratkaisuna jonkun briketteineen päivineen hylkäämä pallogrilli. Kohtalo! Koitui myös maukkaaksi Paijan possunniskapihvien kohtaloksi.
Ranta 2: Haasteena vuotava ilmapatja. Ratkaisuna Pirkka-niksi elävästä elämästä: kertakäyttölautaspakkauksen teippi. Näppärä myös häiritsevien ihokarvojen poistoon orvaskettä myöden.
Ranta 3: Haasteena paikalle eksyneiden kölvien kameralla varustettu kauko-ohjattava helikopteri. Ratkaisuna Muumi-pyyhkeeseen verhoutuminen ja paheksuva mamma.
Ranta 4: Ei haasteita. Ainoastaan aarteita, aaltoja ja aurinkoa. Perin suloista, mutta ohuesti pääsi tylsistyttämään.
Ranta 5: Haasteena iltabileitä pitävä 15 miljoonan yksilön hyttyspopulaatio, joka oli vilpittömän ilahtunut saapumisestamme illalliselle. Ratkaisuna alku-, pää- ja jälkiruoaksi tarjoilemamme Ohvi. Amuseina toimimme itse.
Koti: Haasteena +6-asteiseksi sulahtanut pakastin. Ratkaisuna parin päivän marjasmoothieiden vetäminen ja illan ankaruuteen menevät grillailusessiot.Saimaa ötöSulkia
Hippihelyt rankemmasta päästä. Kirjavat kallot ovat muistaakseni H&M:n HIV-tietoisuuskampanjamallistoa. Saa korjata, ken paremmin muistaa. Ohut turkoosi koru pienellä kallolla on Fashionologyn.Kirppikseltä eurolla mukaan tempaistua reissulukemista. Ilimankos Heatcliff-korppi yritti pykiä tontille. Saimaa perhoSaimaa sulkaSaimaa juurakkoSaimaa sulkaEnimmäkseen kokonaisuus sisälsi kuitenkin vain aurinkoa, leiritulien loimua, kuutamouinteja, grillautuvan suloisen rasvaisen lihan tirinää (sian, ei vain Hongon), mustikkamättäillä pölperehtimistä, sulkia, kauniita pikkukiviä, auringonlaskun leimuamisia pienpanimo- tahi Trappist-olut pienissä karvaisissa kätösissä, kankku puuduksissa nukkumista ja aamuauringon säteiden kutitteluun heräämistä. Tai telttaan pykivän korpin. Heatcliff calling.Rastinniemen garmaiseva goottikorppi, höhö!