Westvleteren – se pienin, palkituin ja puhutuin trappistiluostaripanimo

1
2542

Trappist-oluiden historiasta tuli naputettua menemään edellisessä olutaiheisessa kirjoituksessa. Jututin Sami Lappalaista kuitenkin kerralla enemmänkin. Halusin kuulla tarkemmin nimenomaan Tuulensuun sakin luostaripanimoihin suuntautuneista omatuontireissuista. Etenkin kiinnosti niin sanottu maltainen pyhiinvaellusmatka pikkuiseen Westvleterenin luostariin panimoineen.

Westvleteren. Kuva: Abbey St.Sixtus Westvleteren Belgialainen Abbey St.Sixtus Westvleteren on pienin ja pienituotantoisin trappistiluostaripanimoista. Sen olut nro 12 on rankattu maailman parhaaksi jo lukuisina vuosina olutharrastajien taholta. Westvleterenin oluet ovatkin kysytyimpien ja hankalimmin saatailla olevien Trappist-oluiden joukossa. Ostaminen kyseisestä luostaripanimosta ei siis ole ihan helppo nakki, sillä rajoituksia on valtavan kysynnän takia kosolti. Munkkien kun pitäisi keritä puuhailla jotain muutakin kuin keitellä olutta.

Westvleterenin munkkeja. Kuva:  Abbey St.Sixtus Westvleteren – Tilauksia voi nykyään tehdä puhelimitse vain tiettyinä päivinä kuukaudessa, jolloin ihmiset ympäri maailmaa yrittävät päästä läpi samanaikaisesti. Kun puheluun vastataan, sieltä kysytään autosi rekisterinumero ja ilmoitetaan milloin olutta on saatavilla. Että jos tulet tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan, saat nostaa autosi kyytiin 24:n olutpullon korin tai ehkä pari. Samasta numerosta voidaan tehdä tilaus vain 60 vuorokauden välein, Sami kertoo.

Tuulensuun porukka on tehnyt lukuisia reissuja mm. juuri panimoluostareihin hakeakseen itse oluita ravintolaan. Westvleterenissä he kävivät juuri sinä vuonna, kun olut nro.12 valittiin maailman parhaaksi ensimmäistä kertaa ja kysyntä alkoi räjähtää käsiin.

– Minulla on varmaan jonkun sortin maailmanennätys siinä, kuinka monta laatikollista olutta kyseisestä panimosta on haettu kerralla. Ostimme 36 laatikkoa.

Siihen aikaan olutta sai ostaa kuusi korillista per autokunta. Luostarin vieressä on kuitenkin In de Vrede -kahvila, jossa olutta myydään laseittain. Ei pulloissa, vaan ainoastaan laseittain. Sami oli yhteyksissä kahvilaan ja kertoi, että porukka on tulossa Suomesta asti ostamaan olutta. Kahvilan väki heltyi tekemään omanlaistaan hyväntekeväisyyttä ja he hakivat luostarista kahvilaan 30 korillista olutta Samille kuuden ”luvallisesti” ostetun laatikon lisäksi. Kyseisen reissun jälkeen Sami ei ole käynyt itse ostamassa olutta, sillä ostoproseduuri on muuttunut niin hankalaksi pitkämatkalaiselle.

Westvleteren nro. 12. Edelleen se himotuin olutherkku.Westvleteren kerää parhaillaan rahaa suurta remonttia varten ja munkit ovat panneet menemään oikein urakalla pitemmän aikaa.  Mahtaa olla melkoinen remontti. Markkinoille on päästetty suuret määrät kuuden pullon lahjapakkaukseen laitettuja nro. 12 oluita kaksi olutlasia kyljessään. Paketti on komia, mutta komia on hintakin. Luostarista kyseistä olutta saa ostaa tavallisessa pullossa huomattavasti halvemmalla, mutta toisaalta oluen saaminen hyppysiin on kuitenkin paljon helpompaa nyt. Kyseistä herkkua saa tällä hetkellä Tampereella Gastropub Tuulensuusta juhlapulloversiona noin 20€ per herkku. Pystyin härin tuskin pirättelemään, mutta olut jäi kuitenkin hipelöinnin ja filmaamisen asteelle. Ehkä jonain iltana vielä sihahtaa.

Kuvat luostarista ja munkeista: The Abbey of Saint Sixtus of Westvleteren

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.