Kolme päivää Helsinkiä pikakelauksella, FIRE FIRE FIRE!

1
2330

Pari viikkoa sitten tein täyteläisen retken maamme pääkaupunkiin. Porhalsin läpi mm. Gastro Helsinki -messut, ViiniExpon, Streat Helsinki Parties -tapahtuman Teurastamon Kellohallilla ja Kulinaarisen Instituutin kokkailukurssin seuraavana päivänä. Lauantaina kurssilta auvoisana ulos astellessa katuruoat olikin jo syöty että NAPS ennakkoon kuolaamani lampaanpääpurilaiset etunenässä. Mikä ei varsinaisesti kuitenkaan haitannut, koska vatsassa oli runsaasti ihan ite kokkailtua kurmeeta. Tähän syrän.

Kulinaarisesta Instituutista vähän myöhemmin, sillä juttua ja kuvia piisaa siitä sen verran pitemmästi. Mutta tässä välähdyksiä Helsinki-reissusta muuten.

HKI+ on sympaattinen kahvila Unioninkadulla.

Kim's Tapas Säkenöittävintä oli jälleen kerran se, kun pääsi tapaamaan alastaan innostuneita, mielenkiintoisia ihmisiä niin messuilla kuin messuilla sovituilla jatkotärskyilläkin. Messuilla kiinnosti niin Vuoden Kokki ja Tarjoilija -koitos kuin Vuoden Hovimestari -semifinaalikin. Kisaamassa oli myös tuttuja taitureita tamperelaisravintola C:stä, tarjoilija Vilma Suuntala sekä hovimestarikisassa hienosti jatkoon suoriutunut Matti Kuukkanen. Kävin kurkkaamassa myös Berthan ja Murun pop up -ravintolaa, vaikka en syömäsille saakka kyennytkään. Hyvältä näytti! Messujen ulkopuolella tuli pyörittyä mm. HKI+ -kahvilassa, Kim’s Tapaksessa ja Teerenpelin panimolla.
Berthan ja Murun pop up -ravintola ViiniExpossa. Pekka Salmela ja Samuil Angelov.
Gastro Helsinki 2014
Gastro Helsinki -messujen esittelytiskeiltä löytyi messuherkkua jos jonkinlaista. Merikrotin näkeminen saa kyllä aina mielen vähän apeaksi. Vältettävien listalla. Johon muuten kannattaa tutustua tuolla: WWF kalaopas 2014
Gastro Helsinki 2014Jututin messuilla vuoden 2002 MM-baristaa, Fritz Stormia. Mies rakastaa edelleen voimakkaan makuista espressoa, vaikka suodatinkahvi jyrääkin ympäri maailmaa suosikkipoikana. Fritz rakastui kahviin 90-luvun puolivälissä, kun ns. erikoiskahvit saapuivat Tanskaan. Sitten kuultiin huhuja jostain pohjoismaisesta porukasta, jossa kilpailtiin espresson valmistamisessa. Siitä se sitten lähti. Kahvin tajun kehittäminen ja kehittymisessä kilvoittelu.

– Nykyään kahvilaitteet ovat jo niin kehittyneitä, että Gastro Helsinki 2014, Fritz Storm.tasalaatuisuuteen on näennäisesti helppoa päästä. Mutta edelleen parin sekunnin heitto uuttoajassa tai gramman heitto kahvimäärässä vaikuttaa makuun selvästi. Espressoa pitää ymmärtää voidakseen hallita sen valmistamisen, Fritz tykitti.

Fritz kertoi kahvin kiinnostavan eri muodoissaan ihmisiä aina vain enemmän. Nykyään monet baristat haluavat myös paahtaa oman kahvinsa mikropaahtimoissa. Onhan meillä Tampereellakin ainakin neljä pienpaahtimoa, mikä yllätti Fritzinkin positiivisesti.

– Näen siinä samaa kehitystä kuin panimoiden saralla. Pienpanimoita on perustettu viime vuosina paljon ja nyt sama tapahtuu pienpaahtimoiden kanssa.
Gastro Helsinki 2014, Fritz Storm.

Armaksen Armas.

Armas OscarMessuiltana pääsin maistelemaan Viinitallin maahantuomia viinejä Armas Keittiö & Viinitupaan Kluuvin alakertaan. Armas on muuttunut kovasti viime aikoina. Lähikebabilla lähdettiin liikenteeseen heppaakin haukaten, mutta nyt valikoima on laajentunut mm. laatuviineillä sekä pienillä tapaksilla, Armaksilla. Juomavalikoimaan kuuluu Quevedon portviinejä, joille olen pari kertaa maistelleena jo menettänyt palan sydäntäni suurena kyseisen juomatuotteen arvostajana. Oscar Quevedo oli sekä ViiniExpossa että illalla Armaksessa kertomassa sukutilansa viineistä. Iltaa väritti myös Heikki Ahopellon kanssa käyty mielenkiintoinen riesling-keskustelu, jonka aikana allekirjoittanut ensimmäistä kertaa huomasi EHKÄ ymmärtävänsä jotain ihan pienen pientä viinien päälle. Mykistävää! Mahdollisesti vahinko.

Streat Helsinkiä olin odottanut aivan täpinöissäni. Vihdoinkin meillä aletaan tykittää isosti laadukkaan katuruoan puolesta! Ja kun se tehdään näin tyylikkäästi konferensseineen, iltabileineen ja ruokakojupaljouksineen, ei ilosanoma voi olla leviämättä ympäri maata ja aivan takuulla paljon edemmäskin.

Teurastamolla oli perjantaina 21.3. hilpeät Streat Helsinki Parties -ruokabileet. Ulkopuolella roihusivat tynnyriroihut, vieressä nökötti vedettävä sauna, sisällä soitti DJ ja kaikkialla hallissa syötiin sekä juotiin hyvin. Näen jo päiväunissani vähän vastaavanlaiset rennot kulinaarikarkelot Tampereen Pakkahuoneella. Ketkä lähtisivät mukaan järjestämään?!

Streat Helsinki Parties, Sasu Laukkonen.Sasu Laukkonen on taitava kokki ja huikea tyyppi. Se kipinöivä ja suorastaan riehakas innostus, jolla mies puhuu ruoasta ja raaka-aineista, kuten esimerkiksi kuusenkerkistä ja lemmikinkukinnoista, tarttuu ja nostaa kuuntelijansakin korkeampiin yrttisfääreihin hetkessä. Sasun seurassa ei voi olla kuin hyvällä tuulella. Ja hei, se että mies Chef & Sommelier -tiimeineen sai taannoin Michelin-tähden seuratessaan tinkimättömästi omaa luomuista polkuaan, saa ilon kuplimaan kenen tahansa vatsanpohjassa.

Streat Helsinki Parties, Richard McCormick.Richard McCormick on visionääri. Käytin ”keittiövelho” sanaa ensimmäistä kertaa kuvaamaan häntä rapiat pari vuotta sitten, kun kuvasin ja maistelin Adamsissa jaettavia annoksia, pikkuisia street food -tyyppisiä hampurilaisia aasialaisella twistillä. Suunnattoman sympaattinen keittiömestari läpsytteli varvastossuissa ja kuunteli enkelin kärsivällisyydellä rallienglannilla esittämiäni kysymyksiä. Edes naurahtamatta. Arvostan. Enkä edelleenkään meinaa saada mitään tolkullista ulos suustani monessa mukana olevan herran läsnäollessa. Mystikästä.

Streat Helsinki Parties, poropurilainen.

Streat Helsinki Parties, paahdettua kuhaa.

Streat Helsinki Parties, katajanmarjajäätelöä.Sasu ja Richie suunnittelivat Streat Helsinki Parties -illan pohjoismaisen katuruokamenun ja tarjoilivat sitä kansalle kuin DJ:t keittiölavojensa korkeuksista.  Rakastin etenkin poropurilaista, jossa maistuivat myös puolukka sekä rapsakat juurekset. Katuruoka ja ravintolaruoka pussasivat sinä iltana pitkään ja lujasti. Se oli myös ensimmäinen kertani Teurastamolla. Olin aika myyty.  Rentoa, huolella valmistettua ruokaa, hyvää musaa, liekit…ja se sauna. Tahdon Tampereellekin vastaavan tapahtuman. Tahdon!
Teurastamon lämmittävät liekit.

1 KOMMENTTI

  1. …ja taas kerran aivan loistavaa tekstiä, melkei olin itsekin mukana… 🙂

Comments are closed.