Kahvia koneistoon

2
2793

Kahvi on ystävä. Joinain kooma-aamuina sitä toivoisi olevan mahdollista käyttää suonensisäisesti. Toisinaan haluaa hivuttaa makunautintoa puolenpäivän pihakaffitteluun asti.

Pikkukuppi ylhäältäKahvi hurmasi minut siitä hetkestä, kun minua paljon lapsena hoitanut karjalainen isoisoäitini ensimmäisen kerran kaatoi pikkuiseen tassilliseen nimikkokuppiini tilkan pannukahvia ja lorautti paljon lehmänmaitoa päälle. Tärkeänä pistin sokeripalan suuhuni ja yritin juoda sen läpi niin kuin mummo ja äijäkin, pöydän ääreen vedetyillä keitEnsimmäinen kahvikuppinitiötikkailla nököttäen. Että yletin. Olin ehkä neljävuotias. Tai pienempi. Maailma oli erilainen silloin, ihmiset eivät niinkään.

Kahvirakkaus on kestänyt, vaikka ensimaisteluiden jälkeen kahvin juominen jäikin moneksi vuodeksi. Havahduin kahvintuoksuun ja etenkin makuun vasta 90-luvun loppupuolella, kun Suomessa alkoi paikka paikoin saada oikeasti laadukkaita espressopohjaisia kahvijuomia. Saatoin istua café au lait -saavillisen kanssa hartaana monta kertaa viikossa luoden samalla palvovia katseita kahviloiden kiiltäväpintaisiin espressomasiinoihin.

Tampereen Paahtimo, papujen jäähdytys

Tampereen Paahtimo, paahdinTampereen Paahtimo, Probat-paahdinReilut kymmenen vuotta olen haaveillut omasta espressolaitteesta. Siis sellaisesta oikeasta kunnon voimanpesästä, jolla laittaa espresso valumaan ja vaahdottaa maito samanaikaisesti…montakin kertaa peräkkäin. Koska kiihkeästi haluamani leluset tulisivat villeissä unelmissani maksamaan mascarponemansikoita, ei tähän talouteen ole vielä ostettu masiinaa eikä edes myllyä. Jälkimmäinen on jo vähän noloa. Mutta jotain on sentään tehty. Kävin tutustumassa kahvinpaahtamisprosessiin Tampereen Paahtimolla ja ottamassa onkeeni baristakurssilla Pirkanmaan Paahtimolla. Ensimmäistä kertaa pääsin haistelemaan ja maistelemaan aivan vastapaahdettuja kahvipapuja. Ja iskemään malttamattomat käpälät kiinni sekä espressomasiinaan että maidonvaahdotusvehkeisiin!

Tampereen Paahtimolla paahtimomestari Kalle Deligeorgakis näytti pavun matkan raakakahvista jykevän Probat-paahtimen rumpuun ja siitä jäähdyteltäväksi. Ei voi kuin nostaa lärää sille ammattitaidolle, mitä paahtaminen ja uusien kahvisekoitusten laatiminen vaatii. Puhdasta käsityötä, aistienvaraista taidetta suorastaan.

Pirkanmaan Paahtimon baristakurssilla opettajana toimi SM-tason barista, kahvila Valostakin tuttu Pekka Heinonen. Noin 2,5 tuntia kestävällä kurssilla käytiin läpi niin kahvin valmistaminen nyt suosionsa aallonharjalla surffaavalla chemex-menetelmällä, aeropressillä kuin parilla erilaisella espressolaitteellakin. Kurssilla oli ainakin ensimmäisellä kerralla enimmäkseen kahvilatyötä tekeviä ihmisiä, mutta missään tapauksessa osallistumista ei kannata aristella. Pekka hallitsee monentasoisten kahviopinnälkäisten yksilöllisen ohjaamisen hyvin.
Pirkanmaan Paahtimo, baristakurssi

Pirkanmaan Paahtimo, baristakurssi

Barista aeropress läheltä pieniEri menetelmin tai uuttoajoin valmistettuna samakin kahvi maistuu yllättävän erilaiselta. Jauhatuskarkeuden merkityksestä puhumattakaan. Haimme sopivaa jauhatuskarkeutta espressolle ja kellotimme shotin valuttamista. Ideaaliaika osui 20 ja 30 sekunnin välimaille.

Lisäksi treenasimme oikeaoppista maidonvaahdotusta ja kuvioiden taiteilua. Toisilta ne onnistuivat paremmin. Toisten kuvioissa taas oli myyttisiä Yggdrasil-viboja, kuten eräs keittiömestarikaverini asian kannustavasti ilmaisi. Toisaalta olisi ihan kestämättömän tylsää, jos kaiken osaisi samantien edes sinnepäin. Haastetta pitää olla!

Pirkanmaan Paahtimo, baristakurssiPirkanmaan Paahtimo, baristakurssi. Myyttinen Yggdrasil-kuvioniKaiken tämän jälkeen kahvirakkaus roihuaa entistä kuumemmin. Ensimmäinen kahvikuppini on muuten aarteena tallella edelleen. Sittemmin niitä on tullut uusia. Armaat ystävät muistivat syntymäpäivänä kalloista viehtynyttä kulinarsissia(sic) omalla cappuccinokallolla. Skål!
Carnivales

2 KOMMENTIT

  1. Pipusii, papusii…. Onhan mahtavia kuvia, kahvipapujen maku suorastaan herahtaa kielelle.

Comments are closed.