Food is Art -herkkuja nauttimalla apua Taysin vastasyntyneiden teho-osastolle

0
1272

Food is Art Tampere ry tempaisee Taysin vastasyntyneiden teho-osaston hyväksi hyväntekeväisyysillallisella 20.11.2014.  Kaikki tapahtumassa työskentelevät lahjoittavat työpanoksensa, mutta lisäksi todella monet yritykset ovat tukemassa mm. raaka-ainelahjoituksin, millä saadaan pakollisia kuluja peittoon yhä enevässä määrin, aivan minimaalisiksi.  Moni tahtoo auttaa kovasti, kuka mitenkin. Hyvä on lähtenyt kiertämään.

Tahtuman tuotto sinkoutuu siis lyhentämättömänä Taysin pienimpien potilaiden hyväksi. Rahat tulevat suureen tarpeeseen, sillä tilanne osastoilla on tukala. Illallisesta on kirjoitettu täällä. Aihe on kuitenkin niin tärkeä, että mikään määrä tekstiä ja tietoa ei ole liikaa. Siksi tämä tässä ja nyt.

lastenlista2

Mietin pitkään, kerronko omaa kokemustani Taysin lastenosastolta, joka liittyy juuri tähän asiaan ja tekee FIA-tempauksen itsellenikin erityisen tärkeäksi. En nimittäin halua tuoda elämäni valoa ja aurinkoa suoranaisesti esille täällä. Silmäni avanneesta tilanteesta tahdon kuitenkin kertoa.

Menin vuonna 2006 kuukauden ikäisen vauvani kanssa Taysin päivystykseen äkillisen ihoreaktion takia. Meidät eristettiin heti yhteen hoitohuoneeseen ja moninaiset tutkimukset jatkuivat myöhään. Mikäli lapseni ei olisi ollut rintaruokinnassa ja kieltäytynyt tuttipullosta täysin, olisin joutunut lähtemään yöksi kotiin. Tilaa vanhemman majoittamiselle kun ei ollut. Eräs hoitajista kuitenkin keksi sijoittaa meidät pikkuruiseen varastohuoneeseen. Suoraan sanottuna siunasin meijereitäni sekä vauvan pullovastarintaa! Vauvasta eroon joutuminen olisi tuntunut aivan kamalalta etenkin siinä tilanteessa.

Mukava hoitaja tuli tuomaan majapaikkaamme mehua, jogurttia ja leipää yöpalakseni. Jutteli rauhoittavasti tuoreelle äidille. Välitti. Siellä me sitten pötkötimme, vauva toimenpiteiden jäljiltä tukkina nukkuen kanyyli kaljuksi ajellussa, verkkomyssytetyssä päässään ja minä väkisinkin sydän huolesta tuhannen sykkyrällä. Muistan kuitenkin olleeni kiitollinen hyvästä hoidosta ja asioiden järjestymisestä kekseliäästi vaikeissakin olosuhteissa. Mutta silti tilojen ahtaus oli silmät avaava kokemus, vaikka huoli vauvasta olikin päällimmäisenä ajatuksena.

vauvaSeuraavana aamuna lääkäri kertoi, että kotiinpääsy ei ole näköpiirissä ja että antibioottikuurista tulee pitkä.  Vauva kuitenkin vaikutti onneksi hyvinvoivalta. Myöhemmin päivällä kuulin, kun hoitaja puhui käytävällä lasten kotisairaalasta, jossa yksi hoitopaikka oli juuri vapautunut. Lasten kotisairaala toimii niin, että lapsi saa olla kotonaan, jossa hoitaja käy tekemässä tarvittavat hoitotoimenpiteet. Nykäisin välittömästi hihasta ja kysyin hoitajalta, voisimmeko päästä sellaiseen hoitoon. Vaikka emme itse asuneet Tampereella, niin sukua onneksi kuitenkin. Pääsimme siis pienen sumplimisen jälkeen varastohuoneesta anopin kotiin, jossa hoitaja kävi kaksi kertaa päivässä tiputtamassa vauvalle antibioottia kanyylin kautta. Ja kun sairastuin rajuun mahatautiin ja vain makasin kuin kuraan kuollut kuttu vauvan vieressä, sain apua minäkin.

Ei voi kuin kiittää ja ylistää sitä mainiota hoitoa, mitä Taysissa ja Taysista saimme. Olosuhteista huolimatta. Se, mikä vauvaa vaivasi, ei ikinä selvinnyt vaikka paranikin. Mutta selvää on se, että tilanne Taysissa on tukala. Pitkittyneesti. Ja että jos vain voin jotenkin jeesata pieniä potilaita perheineen ja helpottaa heidän osastolla olemistaan, teen sen enemmän kuin mielelläni.

Toisin kuin ehkä jotkut luulevat, suoritetaan Tampereella vaativaa lasten sairaanhoitoa joka ikinen päivä. Helsinkiin lähetetään vain muutamia potilaita, kuten esimerkiksi elinsiirtopotilaat tai muut harvinaisia toimenpiteitä edellyttävät tapaukset. Kaikki muu tapahtuu nyt ja tulevaisuudessakin Tampereella. Monella lapsiin liittyvällä saralla Tampere on myös edelläkävijä, kuten skolioosikirurgian, gastroenterologian huippuyksikön ja juuri lasten kotisairaalan osalta.

Helsingissä lähettiin hakemaan uudelle lastensairaalalle koko rahoitusta lahjoitusvaroista. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johto teki kuitenkin linjauksen, että kuntien ja valtion taholta pitää tulla sairaalalle seinät. Ja niin nyt onneksi tuleekin, ehkä osittain myös asiasta heränneen keskustelun ansiosta. Lahjoitusvaroja voidaan sitten käyttää kaikkeen potilaita hyödyttävään tai heidän olemistaan helpottavaan laitteistoon. Lahjoittajien toiveita rahojen käyttökohteista myös noudatetaan ihan kirjaimellisesti.

– Jos joku haluaa, että hänen lahjoittamansa rahat käytetään esimerkiksi keskoskaappiin, niin sitten ne käytetään nimenomaan siihen, toimialuejohtaja ylilääkäri Eija Tomás takaa.

Illallislipun hinta on min. 200e, mutta siitä voi maksaa myös sopivaksi katsomansa suuremman summan. Tuotto käytetään lyhentämättömänä Taysin vastasyntyneiden teho-osaston hyväksi. Varauksen voi tehdä tuolla: Food is Art Lastenlista Toivon lujasti, että erityisesti yritykset huomaisivat, kuinka upea tapa tämä olisi paitsi auttaa, myös palkita työntekijöitä tai juhlia kirjaimellisesesti hyvän mielen pikkujoulut. Kaikki lahjoittajat huomioidaan tilaisuudessa, mikäli he eivät toisin toivo.

Tiedän, että 200 euroa on monelle yksityishenkilölle tosi iso raha, vaikka sille tapahtumassa saisikin perin runsaasti vastinetta myös muuten kuin hyvän mielen muodossa. Illallinenhan tulee olemaan erittäin runsas juomineen ja artistikattauksineen päivineen. Mutta tiedän myös sen, että moni haluaisi auttaa mahdollisuuksiensa rajoissa, vaikka ei olisikaan edellytyksiä tulla paikan päälle. Olisipa upeaa, jos voisin liittää tähän tilinumeron, jonka kautta kuka tahansa kekkereihin osallistumatonkin voisi halutessaan lahjoittaa. Lahjoittaa juuri sen verran kuin haluaa ja pystyy. Vaikka kympin. Mutta koska Suomi on tuhansien murheellisten kieltojen maa, en voi sitä tehdä. Tai ainakaan siitä kirjoittaa. Mutta kysyvä ei tieltä eksy lain.

Lue lisää: FIA tempaisee Taysin vastasyntyneiden teho-osaston hyvaksi hyvantekevaisyysillallisella

Mika Roito, Pekka Salmela, Ilkka Isotalo ja Guy Peled

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here