VISKIÄ tastingissa ja omin nokin

0
1861

Viski on yksi mielenkiintoisimmista väkevistä juomista. Nautin toki tilkasta tummaa rommia,  calvadosta ja etenkin laadukasta konjakkia, mutta siemaus viskin kukkaista ja savuista makua kielen päällä saa silmäluomet painumaan kiinni makunystyjen operoidessa asian äärellä. Nenässä tuoksuu häivähdys sitä sikaria, jota polttaisin jos polttaisin. Ja mielikuvissa kiltin helmat hulmuavat. Tai ehkä kimonon, sillä Japanissakin valmistetaan likimain tajunnanräjäyttävää viskiä.

marc watson 2 Kävin taannoin Moestue & Cask -alkoholitalon järjestämässä viski-tastingissa ravintola C:ssä. Jututin samalla olut- ja viskiekspertti Marc Watsonia, joka kertoi japanilaisen viskin olevan kova sana maailmalla aina vaan. Mukanaan miehellä oli mm. perinteisin skottilaisin menetelmin valmistettua Nikka Yoichi single malt -viskejä, jotka tulevat olemaan isosti esillä Olut (ja v****) Expossa 24.-26.10. Helsingin Kaapelitehtaalla. Nikan ohella naukkailin teksasilaista Balcones True Blue 100 Proof -maissiviskiä sekä ylellistä skottilaista, Arran Malt The Millennium Casks -sulojuomaa. Koskapa jokainen juoma oli niin erilainen, oli tasting mielenkiintoinen kokemus. Maissiviski-impeyskin lähti makeasti kertaheitolla.

yoichitrue blueMark opasti minua myös viskinmaistelun saloihin. Ensin huoneenlämpöistä viskiä kannattaa tuoksutella ja maistella pelkältään, puhtaana ja raakana. Sitten sekaan tipautetaan lusikalla ihan vain pari pisaraa vettä, joka avaa maut. Ja todellakin, olin lentää persmuksilleni siitä erosta, mikä juomassa oli tuoksuineen ja lempeämpine makusinfonioineen ihan vain sen vesipisaran, parin lisäämisen jälkeen. Jo pitkään olen makustellut juomani tyystin laimentamattomana, sillä aikanaan ruikin vettä mitä ilmeisimmin ihan liikaakin. Aina sitä oppii. No, en sentään koskaan ole kolistellut jääpaloja juomaani. Tapoja maistella ja nauttia viskistä on toki monia.

Maistellessa viskiä kannattaa pyöritellä suussa ja antaa sen levitä ihan joka paikkaan kitalakea myöden. Päämakujen lisäksi kieli aistii myös viskin viskositeettia ja yleensä ottaen sitä miltä viski tuntuu suussa. Yksi tuntemuksista on alkoholin aiheuttama kirpaisu, joka pistää nenässä asti. Kieli lähtee myös herkästi turtumaan, joten kovin montaa viskiä en ainakaan näin noviisina pystyisi kerralla maistelemaan, vaikka vettä otinkin väliin. Loistokkaan viskin jälkimaulla hekumoi pitkään. Ja tosiaan ihan vaan tilkka riittää.

tiputusIhan niin kuin minkä tahansa juoman kohdalla, kannattaa viskitellessäkin keskittyä ja luottaa omiin makukokemuksiinsa, eikä niinkään siihen, mitä makuja juomasta ”pitäisi” erottaa. Eivätkä kallis hinta ja asiantuntijoiden ylistyspuheet luonnollisestikaan tee juomasta kaikkien suussa hyvänmakuista. On myös eri tilanteisiin sopivia viskejä. Tästä jutustelimme myös Marcin kanssa, joka kehaisi ihan bulkkiviskejäkin. Helposti juotavia ja tasalaatuisia ovat, niiden pientislaamojen persoonallisten, jopa uniikkien tähtien maustaessa luksukkaasti juomakavalkadia.

arranPienpanimobuumi kulkee kovalla höyryllä eteenpäin ympäri maailmaa. Samoin alkaa olla pienten tislaamojenkin kanssa, Marc kertoi. Suomessakin esimerkiksi Teerenpelillä on omat viskinsä.

– Pieniä, hyvinkin suosituiksi nousevia tislaamoja putkahtelee maailmalla tämän tästä.

Skotlanti on tunnetuin ja maineikkain viskimaa, edelläkävijä, sitä ei käy kenenkään kiistäminen. Muualla kuitenkin seurataan perässä, paikka paikoin jopa ennakkoluulottomammin eväin. Etenkin japanilaiset ovat marssineet menestyksekkäästi viskirintamalle viime vuosina. Kyseisen Nikan 20-vuotias Yoichi-viski voitti mm. 2008 World Whiskies Awards -kisassa maailman parhaan single malt -viskin tittelin. Muutenkin tislaamo on niittänyt mainetta ja pokannut palkintoja.

– On hyvä, että viskiä valmistetaan kunnianhimoisesti eri puolilla maailmaa, eikä se enää keskity ainoastaan yhdelle alueelle. Se tekee viskin mielenkiintoisemmaksi ja avaa juomapalettia enemmän ympäri maailmaa. Avoimen asenteen säilyttäminen onkin mielestäni tärkeää, kun maistelee uusia ja uusilta alueilta tulevia viskejä, Marc kiteyttää.

Viskistä viehtyneille ja suklaalle persoille pienenä vinkkinä, että viskiä kannattaa muuten maistella hieman suolaisen suklaan kaverina. Se on rakkaustarina. Expoon omat suklaaeväät mukaan?

Lue myös:

Moottoripyöräilevä David Beckham irrottelee Skotlannin ylämailla viskin kanssa

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here